Wykłady odbywają się w okresie od października do czerwca, raz w miesącu, w poniedziałki o godzinie 18:00.
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że materia wypełniająca Wszechświat składa się z atomów, które łączą się w cząsteczki chemiczne, a same składają się z cząstek elementarnych. Tak zbudowany jest świat wokół nas i my sami. Jednak od lat trzydziestych XX wieku, stopniowo, uzyskiwaliśmy dowody na to, że taka materia stanowi zaledwie kilkanaście procent materii ciążącej, rządzącej ruchami gwiazd w galaktykach i galaktyk w gromadach galaktyk. Wiemy, że ta "ciemna materia" nie może się składać z takich atomów, z jakich my jesteśmy zbudowani. Dziś, z obserwacji, wiemy bardzo dużo o ilości takiej ciemnej materii, jej rozkładzie. Nie wiemy jednak co tę materię tworzy. Jeszcze bardziej zaskakujące były wyniki obserwacji z lat dziewięćdziesiątych XX wieku, wskazujące, że Wszechświat rozszerza się coraz szybciej. Wysunięto hipotezę, że to przyspieszenie rozszerzania się Kosmosu powoduje obecność jeszcze jednego, tajemniczego składnika, o zaskakujących własnościach fizycznych - "ciemnej energii". W sumie ciemna materia i ciemna energia stanowią ok. 96% masy-energii we Wszechświecie. Problem czym one są jest zdaniem autora wykładu "największym, nierozwiązanym problemem w fizyce".
Janusz Ziółkowski (CAMK, Warszawa)
Marek Sikora (CAMK, Warszawa)
Czym są, jak ewoluują, i jak ich ewolucja wiąże się z ewolucją supermasywnych czarnych dziur i galaktyk. Będzie też o produkcji relatywistycznych strug materii w kwazarach.
Michał Bejger (CAMK, Warszawa)
Motywacją i motywem przewodnim wykładu jest popularne w astrofizyce nazwenictwo związane z jedzeniem. Pod tym, nie całkiem serio, pretekstem zapoznamy się już na poważnie z różnymi obiektami i teoriami astronomicznymi w mikro- i makro-skali z dziedziny astronomii gwiazdowej, kosmologii oraz fizyki jądrowej i cząstek elementarnych.